A SEAT AT THE THEATRE
15.10.23 – 15.10.23
Varighed | Ca. 2 timer med pause |
Klokken | 13.00 |
Pris | 120 kr |
Blaagaard Teater præsenterer A SEAT AT THE THEATRE
Med A Seat At The Table er podcast-duoen, Naima Yasin & Ingrid Baraka, rykket ind i Blaagaard Teater, hvor de uden filter lufter deres tanker, følelser og holdninger til mænd, hår, mental sundhed, politiske overbevisninger og meget mere.
Den 15. oktober inviterer Naima & Ingrid lærer og mastercoach, Mette Toft Nielsen, ind til en eftermiddag hvor de i trygge rammer kan sætte spørgsmålstegn ved alle de normer vi tager for givet. Hvilken rolle spiller det, når vi ikke indtænker intersektionalitet fra starten og hvad betyder det?
Hvordan indtænker vi en større intersektionel vinkel på normkritik?
Normkritik er en praksis, hvor man sætter spørgsmålstegn ved normerne i et givent samfund eller en kontekst. Normer er de ting, vi kollektivt opfatter som ”normale” eller ”bare sådan det er” og ikke stiller til diskussion i vores hverdag. En norm er ikke per definition noget negativt. I Danmark har vi en norm om, at man spiser med kniv og gaffel, altså underbevidste ting, som vi alle tager for givet. Men normer bliver hurtigt mere komplekse, for de kan komme til at sætte regler for, hvordan man opfører sig eller ser ud uden at blive stigmatiseret. I høj grad handler det om synlighed: Den der følger normerne, skiller sig ikke ud og oplever ikke at få sat spørgsmålstegn ved sin eksistens eller levevis. Omvendt betyder det, at den der bryder med normen, pludselig skiller sig ud, bliver ekstra tydelig, og risikerer at blive mødt med undren, afvisning eller udelukkelse. En normkritisk praksis er en, der gør op med vores samfunds forventninger til, hvad der er ”almindeligt”. Det handler om at gøre op med forventningerne til, hvordan man er mand eller kvinde, i et forhold, antagelsen af køn som binært, og så videre.
At arbejde normkritisk og intersektionelt er at være opmærksom på magtstrukturerne i samfundet og ens egen plads i dem, samtidig med at man stiller sig kritisk overfor idéen om det ”normale” og gør sig umage for at give plads til andre stemmer end den, man selv plejer at høre. Når vi arbejder på denne måde, er det for at skabe et rum, hvor der er plads til alle slags mennesker, og hvor alle har mulighed for at være med og deltage. Vi vil være med til at skabe et rummeligt samfund, hvor personer ikke udstødes eller diskrimineres, men i stedet bliver lyttet til og respekteret.
Om Mette
Mette Toft Nielsen er optaget af retfærdige læringsprocesser og ligeværdige relationer, så alle -særligt børn og unge- sikres fællesskaber, som de kan spejle sig selv i. Anerkendelse og mikro-bekræftelser er centrale fokusområder, og hun interesserer sig særligt for de dybere lag i mellemmenneskelige processer, herunder de mange forskellige former for sprog og sprogbrug, inkl. krop og sansninger. Mette Toft Nielsen er lærer, cand.mag i kultur, kommunikation & globalisering, mindfulness mastercoach, selvstændig konsulent og medstifter af foreningen Vision - Center for Etnisk Mangfoldighed.